Vad krävs för att barnet ska kunna cykla på en trehjuling?

Den klassiska trehjulingen har flera fördelar som gör att den lämpar sig väl för yngre barn. Det finns dock tre faktorer som utöver barnets koordination avgör om barnet är redo att cykla.

Styrka

Riktigt små barn saknar sannolikt den styrka som krävs för att trampa på pedalerna. Det innebär dock inte att de inte kan cykla på en trehjuling. Vissa modeller har ett handtag som låter dig som förälder knuffa cykeln framåt medan barnet styr. På så vis kan barnet ändå få en känsla för hur det är att styra cykeln och kan sedan enklare övergå till att även trampa på pedalerna. När barnet förstått hur man styr blir det enklare att kombinera de bägge momenten.

Höjd

Det är viktigt för barnet att vara tillräckligt lång för att på ett bekvämt sätt kunna nå pedalerna. Barnets fötter bör även kunna nå marken när han eller hon sitter upprätt på cykeln. Många trehjulingar saknar bromsar, vilket gör att barnet måste kunna sätta ner fötterna på marken för att bromsa.

Om fötterna hänger och dinglar över marken när barnet sitter på trehjulingen, blir det svårt att kliva på och av cykeln. Detta kan leda till att barnet ramlar och slår sig. Om barnet behöver sträcka sig för långt efter pedalerna kan detta upplevas som frustrerande, då det innebär att barnet behöver anstränga sig mer för att få cykeln att röra sig framåt. Detta kan även försämra balansförmågan.

Balans

Förmågan att sitta upprätt på en trehjuling varierar från individ till individ och beror till större del på den personliga utvecklingen och skicklighetsnivån än åldern. Det lilla barnet behöver tillräckligt bra balans för att kunna kliva på och av trehjulingen utan att ramla. När barnet sitter på cykeln bör han eller hon kunna sitta upp och bibehålla balansen.

För att trampa krävs en ännu bättre balans än för att bara sätta sig på cykeln. Ett barn som kan gå och springa behöver inte nödvändigtvis vara redo för att cykla på en trehjuling. Vissa tycker dock att det är enklare att röra sig utan att ramla när de sitter ner. Genom att testa olika trehjulingar kan du avgöra om ditt barn är redo att börja cykla.