Du som trodde att det inte går att hitta billiga cyklar inom produktkategorin racercyklar bör tänka om. Det finns nämligen en hel uppsjö med olika racercyklar att välja mellan på marknaden, där de olika cyklarna har skiftande nivå på prislappen. Här går vi igenom vad du bör tänka på när du ska köpa en racercykel.

Budget

Det första du bör har klart för dig när du surfar runt på nätet i jakt på en racercykel, eller besöker din lokala cykelhandlare för att titta på racercyklar, är vilken budget du har att röra dig med. Det är inte bara själva cykeln som bör rymmas i denna budget, utan även tillbehör såsom hjälmen, samt cykelkläder om du har tänkt ta din cykling på lite större allvar. Du kan även behöva införskaffa särskilda cykelskor och kanske uppgradera cykelns pedaler. Du bör avsätta åtminstone en tusing eller två till accessoarer, förutsatt att du inte sedan tidigare har alla tillbehör du behöver.

Innan du slår till bör du ha skapat dig en god uppfattning om vad du kan förvänta dig att få för racercykel utifrån din budget. Beroende på årstid kan det finnas lukrativa kampanjerbjudanden som du kan ta del av, inte minst på fjolårets modeller. De bästa priserna på racercyklar hittar du, likt de flesta andra produkter, på nätet.

Om du har möjlighet att vänta till vintern med ditt inköp av cykel, kan du oftast hitta riktigt bra erbjudanden på racercyklar. Detta beror på att cyklar allt som oftast är billiga när det inte är säsong. De flesta av oss har dock inte det tålamodet, utan känner att det kliar för mycket i kroppen så fort våren närmar sig.

Verktyg och underhåll

Ytterligare aspekter som du bör ha i åtanke är underhåll och verktyg. Du kan behöva köpa ett däckreparationskit, en pump och andra verktyg för att säkerställa att däcken alltid är fullpumpade. Om du utgår från din budget och lägger undan drygt en tusing till underhåll, har du pengar öronmärkta för att framöver täcka kostnaden för ett par billiga täck, en ny kedja, nya bromsklossar samt arbetskostnad.

Ram

Vilket material ska ramen vara tillverkad av – stål, aluminium eller kolfiber? Ramens material kommer i mångt och mycket att styra priset på cykeln, där stål och aluminium är de två lite billigare materialen. När du slutar titta på riktigt billiga cyklar och istället fäster blicken på några av de bättre racercyklarna, är prislappen en annan och ramen är sannolikt gjord av kolfiber.

Stål är det mest hållbara av de tre materialen och tål därför tuffare tag, så länge du inte låter det rosta. Aluminium klarar också ganska tuffa tag, men har en begränsad livslängd och kan försvagas efter cirka tre år, eller lite längre om du inte använder cykeln särskilt ofta. Kolfiber är trots sin prislapp det minst hållbara av dessa tre material, och varje liten spricka i ramen kan förstöra din cykel. Kolfiber är dock det lättaste materialet av de nämnda materialen, men bör främst användas om du har ett lite längre pendlingsavstånd på bra vägar eller har tänkt ta din cykling till en lite högre nivå och kanske tävla.

Passform

Bland det allra viktigaste när du köper en ny cykel, oavsett vilken typ av cykel du har tänkt köpa, är att cykeln passar din kropp. Storlekarna på cyklar varierar mellan olika tillverkare på samma sätt som storlekarna på till exempel kläder och skor gör. Därför kan det vara så att du behöver en storlek med en ram på 54 cm om du köper en cykel av ett visst märke, medan du kan behöva en något större eller mindre ram om du väljer ett annat varumärke.