Vissa personer föredrar att köpa billiga cyklar, andra vill hellre köpa kvalitetscyklar. Som tur är behöver inte priset och kvaliteten på en cykel ha ett direkt samband, även om dyrare cyklar har vissa fördelar jämfört med de lite billigare. Faktum är att det finns gott om mountainbikes där ute för dig som inte vill lätta alltför mycket på lädret. Här berättar vi om de olika prisnivåerna på MTB-cyklar och vad du kan förvänta dig av en cykel på respektive nivå.

Lägre lågprissegmentet

De allra billigaste cyklarna för mountainbikecyklister kan faktiskt vara välgjorda fordon, även om det finns vissa fallgropar. För den här typen av pengar bör du undvika alla heldämpade cyklar, det vill säga cyklar med dämpning vid såväl fram- som bakhjulet. Anledningen till detta är att de är betydligt tyngre än andra typer av cyklar, samt att den billiga dämpningen sällan ger särskilt god prestanda.

En mountainbike helt utan dämpning kan framstå som en enkel cykel, men det innebär att mer pengar har använts till ramen och cykelns komponenter. Därför kan MTB-cyklar utan dämpning vara billiga cyklar som ändå håller en hyfsad kvalitet.

Håll utkik efter en ram som är tillverkad av aluminium istället för stål, då det förstnämnda materialet har en lägre vikt än det sistnämnda. Cykeln bör även ha skivbromsar istället för fälgbromsar, eftersom skivbromsar fungerar bra även under våta förhållanden och har en bättre hållbarhet.

Övre lågprissegmentet

Om du lägger lite mer pengar på cykeln, får du en mountainbike med en lättare ram och bättre komponenter. Här kan du hålla utkik efter hydrauliska bromsskivor, vilka ger bättre bromskraft och kräver mindre underhåll.

Du bör också försöka hitta en 9-växlad cykel med två eller tre kedjeringar, vilket ger antingen 18 eller 27 växlar. Däcken bör ha ett ganska bra mönster så du får bra grepp i terrängen. Däcken bör även vara något mjukare än på de billigare modellerna.

Inte heller i denna prisklass bör du välja en heldämpad mountainbike, utan välj istället en så kallad hardtail med dämpning fram. Testa gärna dämpningen genom att trycka ner den och kontrollera att den rör sig lätt och mjukt.

Lägre mellanprissegmentet

I det lägre mellanprissegmentet är ramarna sannolikt fortfarande tillverkade av aluminium, men dessa cyklar kan ändå vara något lättare i vikten tack vare de tekniker som används under konstruktionen. Bromsarna bör vara hydrauliska skivbromsar av ett välkänt varumärke som till exempel Shimano.

De flesta cyklar i den här prisklassen har en hyfsat bra dämpning fram. Du bör välja en cykel som är åtminstone 10-växlat, men precis som tidigare bör du undvika de fulldämpade cyklarna.

Övre mellanprissegmentet

Först i det övre mellanprissegmentet bör du börja vända blicken mot de heldämpade cyklarna. Hardtail-cyklarna är dock fortfarande mer prisvärda, men heldämpade mountainbikes är lite säkrare om du har tänkt cykla i tuffare terräng.

Cyklar i den här prisklassen är kanske inte de första man tänker på när man hör orden billiga cyklar, men det gör dem inte mindre prisvärda. Dämpningen på dessa cyklar är bättre än på de billigare MTB-cyklarna, och de bör vara 10-växlade med bättre växling än cyklarna i de lägre prissegmenten.

Fullprissegmentet

Fullprissegmentet kan delas in i flera nivåer, men för enkelhetens skull har vi valt att slå ihop dessa till ett enda segment. Här finner du inga billiga cyklar i ordets rätta bemärkelse, utan snarare riktigt bra cyklar av hög kvalitet.

Cyklarna i detta prissegment har ofta ramar av kolfiber, vilket ger en ännu lägre vikt än de billigare cyklarna. Priset mellan olika cyklar på denna prisnivå kan skilja sig åt ganska kraftigt, eftersom de har allt finare komponenter monterade på sig. Detta är cyklar för dig som bara nöjer dig med det bästa.