Hybridcyklar är några av marknadens mest mångsidiga och billiga cyklar, eller åtminstone några av de mest prisvärda sådana som finns tillgängliga idag. De är främst framtagna med pendlare och vardagscyklister i åtanke, och lämpar sig väl för cykling i stadsmiljö. Hybridcykeln har ett rakt styre och ger sin cyklist en upprätt åkställning. De är dessutom perfekta för den som behöver montera packväskor.

Därför bör du välja en hybridcykel

Att cykla är bland det bästa som finns här i livet. Många människor börjar använda en hybridcykel tack vare den mångsidighet den medför samt att det är en prisvärd typ av cykel. Oavsett om du sedan håller fast vid din hybridcykel eller skaffar en racercykel eller mountainbike, är det svårt att komma ifrån att hybridcyklar är ett såväl mer populärt som mer hållbart val av cykel.

Om du behöver en cykel för att pendla mellan hemmet och skolan eller jobbet, men inte hittar rätt cykel för just dig bland de billiga cyklar som finnas att välja mellan, bör du titta på en hybridcykel.

Vad är en hybridcykel?

Nu när vi har berättat om några av fördelarna med hybridcyklar börjar du kanske fundera på hur denna cykeltyp skiljer sig från andra cyklar? Svaret på denna fråga avslöjas av namnet på cykeln – hybridcykeln. Denna hybrid har tagit det bästa från två världar: racercykeln och mountainbiken, och kombinerat detta i en och samma cykel. Hybridcyklar är gjorda för att prestera bra i flera olika typer av terräng.

De har ofta ett rakt styre, ger dig en upprätt ställning när du sitter i sadeln, har fälgbromsar (det finns dock även hybrider med skivbromsar), samt har lite större däck än racercyklister för att ge mer komfort när du cyklar på ojämna underlag. Hybridcykeln ger dig också möjligheten att fästa olika accessoarer på din cykel såsom barnstol, packväskor och stänkskärm.

Det finns ett brett spektra av hybridcyklar. Vissa liknar mer mountainbikes i sin utformning, med bredare däck och dämpning fram på cykeln. Dessa gör sig särskilt bra i tuffare terräng som till exempel ojämna vägar. Nackdelen med denna typ av hybrid är att de kan vara lite tyngre än andra varianter. På andra sidan spektrat hittar vi de hybridcyklar som snarare liknar racercyklar. De har fortfarande samma raka styre och upprätta åkställning, men har lättare ramar och smalare däck.

Hybridcyklar för pendlare

Du som har tänkt pendla på din cykel har förmodligen redan insett att hybridcykeln är ett utmärkt alternativ för dig. Oavsett om du tittar uteslutande på billiga cyklar eller även på hybrider med en något högre prislapp, kan pendling via cykel slå att köra bil, promenera eller åka kommunalt alla dagar i veckan.

När du är i färd med att bestämma dig för vilken typ av hybridcykel som lämpar sig bäst för detta ändamål, bör du ha i åtanke hur lång din resväg kommer att vara. Du bör också fundera över hur terrängen ser ut samt hur mycket packning du behöver i form av kläder, bärbar dator o.s.v. Du som har tänkt kånka runt på mycket packning bör överväga en hybrid som har förmonterad pakethållare, alternativt att montera en sådan själv samt fästa packväskor på sidorna av cykeln efter att du har köpt den.

För sträckor där vägförhållandena inte är de allra bästa eller går över kullerstensgator, bör du överväga att skaffa en hybridcykel med dämpning fram. Dämpningen kommer nämligen göra dina cykelturer betydligt mer behagliga. Om du ska pendla långa sträckor, eller om du helt enkelt vill ha en lite snabbare cykel, kan en hybrid med lättare ram, bredare däck och lite mer aggressiv sittställning vara rätt väg att gå.