Fler spännande cykeltyper

Här kikar vi på ytterligare två spännande typer av cyklar.

Stadscykeln

Stadscykeln är en cykel som gör sig bra på lite kortare avstånd i stadsmiljö. Det som främst talar för denna typ av cykel är dess enkelhet. En annan fördel är priset – stadscyklar är ofta relativt billiga cyklar. Det finns inte särskilt mycket som kan gå fel när cykeln är enväxlad, och den finns i varianter med upp till 11 växlar.

En stadscykel har ofta ett kedjeskydd och platta pedaler, vilket gör att du kan använda den med helt vanliga kläder, utan att riskera att fastna i kedjan eller behöva snöra på dig särskilda cykelskor. Cykelns belysning drivs ofta av den kraft som genereras när du trampar på pedalerna och ofta finns även ett inbyggt cykellås. Stadscykeln ger dig en upprätt sittställning som gör att du får en bra sikt i trafiken.

Nackdelarna med denna typ av cykel är den tunga ramen, samt att sittställningen inte är särskilt effektiv även om den är behaglig. Den bästa stadscykeln är ett fordon som kombinerar stil med funktion. Det kan till exempel röra sig om en så kallad cruiser eller en transportcykel.

Den ihopfällbara cykeln

Om du behöver kunna cykla kortare sträckor men inte har någon plats att göra av din cykel, kan den ihopfällbara cykeln vara lösningen på ditt problem. Eftersom du kan fälla ihop cykeln är den enkel att ta med på bussen eller tunnelbanan, och du kan till och med förvara den under skrivbordet på kontoret.

En stor fördel med denna cykeltyp, förutom att den är portabel, är att du inte behöver lämna den i cykelstället, vilket minimerar risken för att din cykel blir stulen. Den är sällan lika bekväm att cykla på som en vanlig cykel, eftersom allt från ramen till de små hjulen skiljer sig åt ganska mycket från vanliga cyklar. På grund av hjulens storlek är den ihopfällbara cykeln även långsammare än större cyklar och den är heller inte lika stabil. Om det är viktigt för dig att din cykel är portabel och du är villig att kompromissa när det gäller komforten, kan dock detta vara cykeln för dig.