Cyclocross är en cykelsport som ställer höga krav på såväl cyklist som cykel. Crosscyklar påminner en hel del om racercyklar till utseendet, men skiljer sig från dessa på flera punkter. Crosscykeln är en mångsidig, om inte allsidig, cykel som ofta ger god valuta för pengarna.

Precis som fallet är med andra typer av cyklar, finns det ett stort urval av cyklar att välja mellan. Det är därför en fördel om du har gjort din läxa och har en bra bild av den cykel du letar efter.

Här berättar vi mer om crosscyklar samt ger dig tips kring hur du väljer rätt cykel, oavsett om du är ute efter en högkvalitativ cykel eller har begränsat urvalet till billiga cyklar.

Detta bör du titta efter på en crosscykel

Cykelsporten cyclocross kombinerar terrängcykling med cykel på väg, vilket gör att de cyklar som används måste uppfylla särskilda krav för att kunna prestera bra under dessa specifika förhållanden. Några av de vanligt förekommande underlagen inom cyclocross är skogsstigar, asfalt, sand, gräs och lera. Detta innebär att du som cyklist behöver en cykel som är tillräckligt kraftfull för att klara av de olika utmaningar som den ställs inför.

Ram, gafflar och hjul

De flesta crosscyklar liknar som sagt racercyklar, men de bägge cykeltypernas ramar skiljer sig ganska mycket åt. Ramen på en crosscykel är ofta kraftigare för att kunna hantera terrängcykling i höga hastigheter, och vevlagret sitter högre upp så du på ett bekvämt sätt kan cykla på ojämn mark.

Det material som de flesta crosscyklister föredrar att ramen är tillverkad av är aluminium. Detta då det är ett tillräckligt starkt material för att stå emot de påfrestningar som det utsätts för vid crosscykling. Gafflarna på denna typ av cykel är ofta ganska stel, men det finns även modeller som har gaffel med dämpning. De flesta crosscyklar har hjul av storleken 700C.

Däck

De flesta cyklar som används till crosscykling har tubdäck, eftersom dessa är mer motståndskraftiga mot punktering än andra däckdyper även om däcktrycket skulle vara lågt. Det gör att du kan cykla vidare även om du drabbas av punka, och ta dig till en plats där du på ett säkert sätt kan reparera eller byta ut det skadade däcket. En annan variant av däck som används inom sporten är vulstdäck. Dessa har ofta ett bättre däckmönster som ger bättre grepp på våta underlag.

Pedaler

De pedaler som används inom cyclocross liknar de pedaler som används på mountanbikes och racercyklar. Det du behöver fatta beslut om är huruvida du vill ha pedaler med eller utan tåclips. Vissa pedaler är utformade för att i högre utsträckning föra bort lera från pedalerna, vilket kan vara en fördel för dig som ägnar dig åt cyclocross.

Därför bör du välja en crosscykel

När du är på jakt efter en crosscykel bör du tänka på i vilket syfte du har tänkt använda cykeln. Det vanligaste användningsområdet för crosscyklar är naturligtvis cyclocross, men faktum är att de även har blivit populära att använda för cykling i största allmänhet. Crosscykelns hastighet och styrka gör att den fungerar i de flesta situationer. Eftersom de flesta ramarna på crosscyklar är gjorda av aluminium, är en crosscykel ett bra alternativ för dig som vill ha en stark cykel med låg vikt men även få mycket cykel för pengarna.

Om du är ute efter en cykel med hög prestanda för att träna cyclocross under vintern, bör du kanske istället titta på en renodlad racercykel. Det finns ganska billiga cyklar att finna inom alla produktkategorier, bara du har klart för dig vad du har tänkt använda den till och vilka som är de viktigaste funktionerna för det specifika ändamålet.