När du ska börja lära ditt barn att cykla finns det ett brett urval av billiga cyklar för barn att välja mellan. Det finns dessutom olika typer av barncyklar såsom balanscyklar, gåcyklar och trehjulingar. För ungdomar finns även något mindre varianter av vuxencyklar att tillgå. Valmöjligheten är stor, snudd på för stor, men vi finns här för att hjälpa dig att välja rätt barncykel. Genom att läsa på här nedanför om några av de olika varianter av cyklar som finns att välja mellan, får du förhoppningsvis lite mer kött på benen.

Så hittar du rätt storlek på barncyklar

Storleken på barncyklar mäts inte utifrån ramstorleken, vilket är det sätt man mäter vuxenstorlekar på, utan på hjulstorleken. Det bästa sättet att ta reda på vilken hjulstorlek som är den rätta för ditt barn, är att låta honom eller henne prova cykeln och se hur pass bekväm ditt barn är på den.

De vanligaste storlekarna på hjul till barncyklar är 12, 16, 20 och 24 tum. Det är viktigt att ditt barn kan stå upp över cykelns överrör med båda fötterna stadigt placerade på marken. Barnet bör känna sig bekväm och ha kontroll över cykeln i alla lägen.

Det är inte rekommenderat att köpa en för stor cykel till ett barn och låta barnet “växa in i den”. Genom att göra detta kan ditt barn få svårare att kontrollera cykeln och svårare att ställa sig upp över den, vilket kan leda till en försämrad förmåga att cykla och att självförtroendet får sig en törn. En cykel som har rätt storlek är både enklare för barnet att hantera, mindre farlig och betydligt roligare. Glöm inte hjälmen, det är nämligen lag på att barn och ungdomar yngre än 15 år ska bära hjälm både när de cyklar eller blir skjutsade på cykel.

Olika typer av barncyklar

Det finns många olika typer av cyklar för barn att välja mellan. Barncyklar är ofta lite billigare cyklar, dels eftersom cyklarna är mindre till storleken och dels eftersom cykeltillverkarna känner till att barn växer ur sina cyklar relativt snabbt. Här tittar vi närmare på några av de olika typer av barncyklar som finns att tillgå.

Balanscyklar (gåcyklar)

Balanscyklar, även kallade gåcyklar, är cyklar i sin allra enklaste form. De har varken pedaler eller kedja, utan består i grund och botten bara av en ram, två däck, en sadel och ett styre. Barn som använder balanscyklar använder sina fötter som bromsar. En balanscykel är ett utmärkt sätt att hjälpa en 2- till 5-åring att lära sig koordinera sin balans och förmåga att styra cykeln. Ju bättre barnet blir på att göra detta, desto enklare blir sedan övergången till en cykel med pedaler.

Trehjulingar

Trehjulingen är en klassisk barncykel som liksom balanscykeln i en tidig ålder kan hjälpa barnet att förstå konceptet med att trampa på pedalerna och att styra cykeln. Vissa barn förstår sig på detta tidigt medan andra behöver några månader eller ett år ytterligare innan de förstår vad de ska göra. När du köper en trehjuling bör du överväga de olika stadier som barnet går igenom vad gäller såväl fysisk som mental utveckling. De kunskaper som barnet uppvisar räcker ofta långt när du ska avgöra huruvida de är redo för en trehjuling eller ej.

Barncyklar med stödhjul

Cyklar med stödhjul kan höja barnets självförtroende ett snäpp, vilket gör att barnet vågar cykla på egen hand. När väl självförtroendet finns där kan stödhjulen sedan tas bort. Cyklar med stödhjul är oftast enväxlade cyklar med bromsar som aktiveras då man trampar bakåt, även om det även finns modeller med en bakre broms som styrs av ett reglage på styret.